kwa smlekowy
kwa smlekowy

Tluszcz mlekowy, ze wzgledu na wysokość zawartość nasyconych kwasów tluszczowych oraz obecność cholesterolu, od kilkudziesieciu lat traktowany jest przez lekarzy i dietetyków jako przyczyniajacy sie do powstawania miazdzycy.

Jednak zastapienie tluszczów zwierzecych w diecie, rzekomo prozdrowotnymi olejami roślinnymi nie wplynelo na zmniejszenie zachorowalności na nadciśnienie, miazdzyce i chorobe niedokrwienna serca, spowodowalo natomiast wzrost zachorowalności na choroby nowotworowe.

Polecam bardzo ciekawy i interesujacy artykul:

Zdrowotne skutki substytucji tluszczu mlekowego

We wlasnym oraz wspólautorki, prof. Hanny Czeczot z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego wyrazam zgode na umieszczenie na Pańskim blogu juz opublikowanych prac a takze prac, które sa w druku. Wszystkie te prace pisane byly z myśla o uświadamianiu zagrozeń zdrowotnych.

prof. dr hab. inz. Grazyna Cichosz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *