Witamina K – właściwości i występowanie

5.00 avg. rating (100% score) - 1 vote

Witamina KDo odkrycia witaminy K doszło pod koniec lat trzydziestych ubiegłego wieku, a naukowcy zainteresowali się nią obserwując zmiany zachodzące u kurcząt, w przypadku których stosowano sztuczną dietę. Kurczakom zawdzięczamy również pierwsze analizy właściwości tej witaminy, a także próby określenia, jakie produkty zawierają ją w największej ilości. Choć od odkrycia witaminy K minęło już ponad osiemdziesiąt lat naukowcy nie mają wątpliwości, co do tego, że nadal nie wiemy o niej wszystkiego, a sama witamina K jeszcze nie raz pozytywnie nas zaskoczy.

Właściwości

Wspomniane na wstępie kurczęta zareagowały na nieobecność witaminy K w swojej diecie podskórnymi krwawymi wybroczynami, obserwujący je naukowcy mogli więc zdefiniować najważniejszą funkcję tego składnika pokarmowego. To właśnie witamina K zapewnia nam prawidłową krzepliwość krwi, przyczynia się do tego, że nie zmagamy się z krwawieniami wewnętrznymi, a także pozwala na skuteczną walkę ze zbyt obfitymi krwawieniami miesięcznymi osłabiającymi kobiecy organizm. Wiele wskazuje jednak na to, że na tym wcale nie kończą się jej zadania, współcześnie w centrum zainteresowania naukowców znajduje się zaś przede wszystkim wpływ witaminy K na mineralizację tkanek oraz gospodarkę wapniową. Wyciągnięcie ostatecznych wniosków wymaga jeszcze przeprowadzenia licznych badań, przypuszcza się jednak, że witamina K oddziałuje na niektóre białka znajdujące się w kościach. Istnieje również duże prawdopodobieństwo tego, że witamina K może być z powodzeniem stosowana w profilaktyce antynowotworowej zwłaszcza w przypadku zagrożenia wystąpieniem raka piersi, jajników, woreczka żółciowego oraz nerek.

Występowanie

Najcenniejszym źródłem witaminy K okazują się być ciemnozielone warzywa liściaste, osoby, które obserwują u siebie problemy z krzepliwością krwi nie powinny więc stronić od kapusty, sałaty, szpinaku oraz rzepy. Nie powinny również rezygnować z jedzenia owoców cytrusowych, w tym zwłaszcza awokado i bardzo popularnej w Polsce brzoskwini, a także z ziemniaków, białek jaj, wątróbki oraz sera. Niestety, nie każdy produkt teoretycznie bogaty w witaminę K może dostarczać nam ją w takich ilościach, jakich potrzebujemy. Na obniżenie jej wartości wpływa nie tylko zamrażanie żywności, ale również poziom zanieczyszczenia środowiska, jeżeli więc mamy taką możliwość, przynajmniej raz na jakiś czasu zaopatrujmy się w warzywa pochodzące z gospodarstw ekologicznych.

Summary
Witamina K
Article Name
Description
Do odkrycia witaminy K doszło pod koniec lat trzydziestych ubiegłego wieku, a naukowcy zainteresowali się nią obserwując zmiany zachodzące u kurcząt, w przypadku których stosowano sztuczną dietę.
Author
Publisher Name
http://zdrowiej24.pl/
Publisher Logo
Witamina K

Przeczytaj również

5.00 avg. rating (100% score) - 1 vote

Witamina K

Witamina K

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *