Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, dlatego też jej nadmiar w organizmie usuwany jest wraz z moczem. Jej największą, zgromadzoną ilość można zlokalizować w nadnerczach, poszczególnych częściach oka, mięśniach i tkance tłuszczowej.
Witamina C jest jedną z najmniej odpornych na czynniki zewnętrzne, dlatego też osłabić lub całkowicie zlikwidować ją mogą np.: kontakt z tlenem, chlorowana woda, kontakt ze światłem, wysoka temperatura podczas gotowania (witamina C niszczy się wtedy w 40%), długie przechowywanie, pozostawienie warzyw zanurzonych w wodzie, a nawet dym papierosów.
Funkcje witaminy C :
- Witamina C podtrzymuje strukturę ścięgien, wiązadeł, kości i tkanki chrzęstnej- z tego też powodu skutecznie pomaga w zahamowaniu postępujących zwyrodnień stawów.
- wzmacnia odporność organizmu. Według badań przeprowadzonych na 8000 osobach sprawdzających działalność witaminy C podczas przeziębienia zaobserwowano, że owa witamina nie zapobiega „złapaniu wirusa”, jednak osłabia jego działanie w 20-30%, co oznacza, że ma wpływ na intensywność i czas trwania przeziębienia powodując, że choroba nie dotyka nas w tak zaawansowanym stopniu.
- witamina C razem z witaminą A i E tworzy grupę tzw. antyoksydantów, które skutecznie hamują starzenie się i degenerację komórek neutralizując wolne rodniki (są to zaburzone komórki wpływające na komórki zdrowe),
- chroni przed zanieczyszczeniem organizmu np. poprzez dym nikotynowy. Jeden papieros niszczy od 25 do 40 mg witaminy C,
- pomaga w obniżeniu szkodliwego cholesterolu,
- witamina C zapobiega powstawaniu zatorów tłuszczu i cholesterolu w żyłach oraz wzmacnia ściany żył zapobiegając pęknięciom oraz krwotokom wewnętrznym,
- przyspiesza gojenie i zabliźnianie ran przy złamaniach kości pobierając wapń,
- witamina C pomaga w eliminowaniu metali ciężkich z organizmu (takich jak ołów) oraz chroni przed toksycznymi substancjami, głównie azotanami, pestycydami, ozonami, rozpuszczalnikami itd.
Objawy niedoboru witaminy C w organizmie:
- częste krwawienie dziąseł,
- powstawanie krwiaków,
- kolokwialnie mówiąc: „łapiemy wszystko”, tzn. wszelkie wirusy mogą zaatakować nas z podwójną skutecznością,
- trudne i długie gojenie i zabliźnianie ran,
- przewlekle pojawiająca się anemia,
- szybsze powstawanie zmarszczek,
- bóle stawów i mięśni,
- osłabienie mięśni.
Kiedy zwiększyć spożywanie witaminy C?
- podczas wzmożonego stresu,
- gdy organizm narażony jest na szybkie i częste zmiany temperatur,
- w przypadku biernym lub czynnym paleniu papierosów,
- gdy często spożywamy alkohol lub substancje psychoaktywne (np. narkotyki),
- w przypadku występującej wysokiej gorączki,
- w okresie ciąży i karmienia piersią,
- w przypadku dzieci podczas całego etapu dorastania/dojrzewania,
- osoby starsze,
- osoby spożywające różnego rodzaju leki,
- osoby zamieszkałe w dużych miastach,
- osoby spożywające dużą ilość mięsa.