Witamina A – właściwości i występowanie

5.00 avg. rating (100% score) - 1 vote

Witamina ANasza wiedza na temat witaminy A jest bardzo rozległa, mamy bowiem w jej przypadku do czynienia z produktem pokarmowym, który został stosunkowo szybko odkryty przez naukowców. Nastąpiło to na przełomie dziewiętnastego i dwudziestego wieku, od tego czasu wiemy zatem, jakie zalety posiada wspomniana witamina i gdzie jej szukać chcąc zachować zdrowie i urodę.

Funkcje

Najważniejszą funkcją witaminy A wydaje się zapobieganie wysłuchaniu i rogowaceniu nabłonka, mówimy jednak również o produkcie pokarmowym, który wywiera bardzo duży wpływ na ludzkie oko. To ona jest jednym z najważniejszych składników rodopsyny, a więc światłoczułego barwnika, który znajduje się w siatkówce oka, jej niedobór może zatem objawiać się tak zwaną ?kurzą ślepotą?, czyli uciążliwymi utrudnieniami pojawiającymi się po zmroku. Witamina A jest wysoko ceniona również przez osoby dbające o urodę, jako znakomity antyutleniacz zapobiega bowiem procesom starzenia się organizmu wpływając jednocześnie korzystnie na stan włosów, paznokci, a także na kondycję, w jakiej znajduje się nasza cera.

Występowanie

Poszukując żywności zawierającej witaminę A powinniśmy w pierwszej kolejności odwoływać się do produktów pochodzenia zwierzęcego. Jej cennym źródłem jest między innymi wątróbka zwierzęca, osoby, które obawiają się jej niedoboru mogą jednak sięgać również po mleko i jego przetwory, jaja oraz ryby. Wegetarianie i weganie mogą sięgać również po produkty roślinne, te jednak zawierają w swoim składzie przede wszystkim prowitaminę A, która ma zbliżone właściwości, nie jest jednak w stanie zaspokoić dziennego zapotrzebowania na ten składnik pokarmowy. Na szczęście, cennym źródłem witaminy A jest również tran, osoby, u których zdiagnozowano jej braki mogą więc sięgać po rybi tłuszcz, który sprzedawany jest obecnie także w tabletkach. Choć jednak witamina A wydaje się powszechnie dostępnym składnikiem pokarmowym, problem jej niedoborów nie znika w dwudziestym pierwszym wieku, a do tego coraz częściej dotyczy dzieci i młodzieży. Ze zjawiskiem takim mamy do czynienia przede wszystkim dlatego, że coraz rzadziej spożywamy produkty w ich naturalnej postaci, a zarówno smażenie, jak i gotowanie znacząco obniża poziom witaminy A w przyjmowanym przez nas pożywieniu. W przypadku występowania długotrwałych niedoborów zaleca się więc sięganie po suplementy diety.

Summary
Witamina A
Article Name
Witamina A - właściwości i występowanie
Description
Nasza wiedza na temat witaminy A jest bardzo rozległa, mamy bowiem w jej przypadku do czynienia z produktem pokarmowym, który został stosunkowo szybko odkryty przez naukowców. Nastąpiło to na przełomie dziewiętnastego i dwudziestego wieku, od tego czasu wiemy zatem, jakie zalety posiada wspomniana witamina i gdzie jej szukać chcąc zachować zdrowie i urodę.
Author
Publisher Name
http://zdrowiej24.pl/
Publisher Logo
Witamina A

Przeczytaj również

5.00 avg. rating (100% score) - 1 vote

Witamina A

Witamina A

Witamina A

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *