rybyWedlug najnowszych badań spozywanie przez kobiety w ciazy ryby oraz olejów np. z orzechów wloskich czy siemienia lnianego powoduje, ze zmniejsza sie ryzyko wystapienia alergii u dziecka.

Dobroczynny wplyw takiej diety potwierdzily badania przeprowadzone w Institut National de la Recherche Agronomique (INRA) w Rennes. okazalo sie, ze grupa wielonienasyconych kwasów tluszczowych (n-3 PUFA) zwarta m.in. w rybach, oleju z orzechów wloskich lub siemienia lnianego wplywa nie tylko na sposób ksztaltowania sie jelita plodu, ale równiez na uklad odpornościowy dziecka, który rozwija sie duzo szybciej, co prowadzi do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystapienia alergii pokarmowych. Kwasy wplywaja pozytywnie równiez na ośrodkowy uklad nerwowy dziecka. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *