Jakie są właściwości witaminy B1?

Witamina B1

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Witamina B1Nasza wiedza dotycząca witaminy B1 znanej też jako tiamina z pewnością nie byłaby tak bogata, jak ma to miejsce obecnie, gdyby nie odkrycia dokonane w krajach Dalekiego Wschodu. To właśnie tam dokonano pierwszych obserwacji niepożądanych zjawisk spowodowanych niedoborem tego składnika, tam też udało się określić, jaki może być jego wpływ na ludzki organizm. Pierwsze prace naukowe poświęcone tiaminie pojawiły się w latach trzydziestych dwudziestego wieku, obserwacje naukowców przyczyniły się zaś do produkcji syntetycznej tiaminy, która była podawana tam, gdzie brakowało pożywienia bogatego w ten składnik pokarmowy.

Właściwości

Jedną z najważniejszych funkcji tiaminy jest przemiana cukrów w energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu, na tym jednak nie kończą się zadania, jakie ma do spełnienia witamina B1 To właśnie jej zasługą jest zachowanie błon śluzowych w dobrym stanie, prawidłowa praca układu nerwowego i utrzymywanie mięśni w pożądanej przez nas kondycji. Znaczeniu tiaminy dla ludzkiego układu nerwowego warto zresztą poświęcić nieco uwagi okazuje się bowiem, że jej niedobory mogą nieść za sobą szczególnie poważne konsekwencje. To właśnie witamina B1 przyczynia się zatem do tego, że nerwy są chronione tak przed urazami, jak i zwyrodnieniami, a same organy wewnętrzne i nerwy komunikują się we właściwy sposób.

Występowanie

Zakłada się, że osoby przestrzegające zasad zdrowego żywienia nie powinny mieć problemów z niedoborami witaminy B1, warto jednak pamiętać o tym, że jej najcenniejsze źródła to między innymi: drożdże piwne, kiełki zbożowe, soja, ziarna słonecznika, a także pistacje, papryka i czarna fasola. Bogata w witaminę B1 jest również wieprzowina i tuńczyk, osoby, które zmagają się z niedoborami tego składnika pokarmowego nie powinny przy tym stronić od szparagów, soczewicy i pistacji.

Komu grozi niedobór tiaminy?

Niedobór witaminy B1 nie jest już zjawiskiem tak powszechnym, jak miało to miejsce kilkadziesiąt lat temu, nadal warto mieć jednak na uwadze to, że pewne grupy osób są na niego narażone bardziej niż inne. Ryzyko jest największe w przypadku: alkoholików (witamina B1 jest w ich przypadku nadmiernie wydalana z organizmu), entuzjastów kawy i herbaty oraz pacjentów zmagających się z przewlekłymi chorobami, poziom tiaminy powinien być przy tym badany również u kobiet w ciąży i matek karmiących.

Summary
Witamina B1
Article Name
Description
Nasza wiedza dotycząca witaminy B1 znanej też jako tiamina z pewnością nie byłaby tak bogata, jak ma to miejsce obecnie, gdyby nie odkrycia dokonane w krajach Dalekiego Wschodu.
Author
Publisher Name
Zdrowiej24.pl
Publisher Logo
Witamina B1
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Witamina B1

Witamina B1

Witamina B1

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *