celiakia

Podstawa leczenia jest dieta bezglutenowa. Po maksymalnie 6 tygodniach stosowania diety eliminacyjnej mozna sie spodziewać poprawy stanu zdrowia. Czasami jednak na poprawe trzeba czekać nawet trzy miesiace.

Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej:

  • Mleko i przetwory mleczne: śmietana, sery biale i dojrzewajace, jogurt, kefir
  • Mieso, wedliny, drób, jaja, ryby – pod warunkiem, ze nie zawieraja glutenu
  • Kasza, maka i skrobia kukurydziana, maczka ziemniaczana
  • Ryz, maka ryzowa, platki i kleiki ryzowe
  • Proso, kasza jaglana, tapioka, sago, bataty
  • Kasza i maka gryczana
  • Maka sojowa, skrobia pszenna bezglutenowa, makarony bezglutenowe
  • Maslo, tluszcze roślinne i zwierzece
  • Warzywa, owoce, soki owocowe i warzywne
  • Landrynki, lizaki, dropsy, pastylki mietowe, twarda czekolada mleczna i gorzka
  • Galaretki, budynie, kisiele z maki ziemniaczanej, ryzowej, kukurydzianej
  • Drozdze lub bezglutenowy proszek do pieczenia, ewentualnie weglan sodu

Produkty niedozwolone w diecie bezglutenowej

  • Maka pszenna i jej przetwory, makarony, otreby pszenne
  • Maka zytnia i jej przetwory
  • Kasza manna, kasza mazurska, perlowa, peczak, platki owsiane
  • Czekolada nadziewana, batony, cukierki nadziewane
  • Guma do zucia

Zdarza sie, ze u cześci chorych wystepuje przejściowa nietolerancja na gluten wyniklych z powiklań infekcji zakaźnych przewodu pokarmowego. Objawy sa podobne jak przy wrodzonej nietolerancji glutenu. Po wyleczeniu przy pomocy diety eliminacyjnej powtórne wprowadzenie glutenu nie powoduje ponownego zaniku kosmków. W przypadku stwierdzenia trwalej nietolerancji konieczne jest stosowanie diety bezglutenowej przez cale zycie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *